Vad gör en kundmottagare på en hantverkarfirma

Det finns många olika jobb på arbetsmarknaden. Dock behöver inte en viss titel innebära samma sak i alla branscher. En kundmottagare eller kundserviceanställd inom IT arbetar med andra saker än en person med samma roll på en stor hantverkarfirma. Här går vi igenom vad en kundmottagare gör hos ett hantverksföretag med fokus på golvslipning.

Kontakt med nya kunder

Om en ny kund hör av sig till firman och säger att de behöver hjälp med golvslipning måste någon äga kundkontakten. Det fungerar inte att låta första bästa hantverkare ute i fält svara på kundens frågor. En kundmottagare lyssnar in kundens behov och bokar in en projektledare som kommer ut och lämnar offert på uppdraget.

Uppföljning gamla kunder

En kundmottagare kan också ha i uppdrag att följa upp kontakten med gamla kunder. Det kan exempelvis handla om ett uppföljningssamtal tre månader efter att man fått hjälp med golvslipning. Ett exempel är att även om man inte har så goda chanser till merförsäljning med hudvård i göteborg är det ett bra tillfälle att öka kundnöjdheten och ta emot eventuella rekommendationer.

Hantera reklamationer

Även om man är ett av Sveriges bästa företag inom golvslipning händer det att saker går fel. Om någon person är dedikerad till att hantera och följa upp reklamationer blir det genast en mycket bättre kundupplevelse. En missnöjd kund kan bli nöjd av en bra kundrelation och en stor dos empati från leverantören.

Boka jobb servicekunder

Har man servicekunder med återkommande avtal måste någon säkerställa att uppdragen blir gjorda. En kundmottagare kan exempelvis ringa ut till företag och påminna om att det är dags för deras nästa golvslipning. En del företag kan inte stänga ner helt och håller för att slipa alla golv utan behöver flytta runt maskiner och lagerhyllor för att få allt att fungera. Då kan en kundmottagare behövas för att planera upp hela projektet.

Kontakta företag

Har man inte fullt i orderboken är det viktigt att vidta åtgärder för att fylla på. En kundmottagare kan till exempel ringa alla gamla kunder som slipade golven för mer än fem år sen. På det sättet kan man få in nya uppdrag och fylla på i kalendern. Ett annat alternativ är att ringa kalla samtal till företag med stora lokaler och presentera sitt koncept. Även om många undviker kalla samtal är det en kanal som fungerar i många branscher.

Driva marknadskampanjer

Alla företag har kanske inte en egen marknadsavdelning. För ett företag inom golvslipning är ett sånt affärsområde ofta sekundärt. Då kan en kundmottagare få som extrauppgift att sköta marknadskampanjer. Det kan handla om allt från e-postutskick till gamla kunder till radioreklam eller direktreklam till ett antal villor i ett visst område.

Koordinera kampanjer

Ytterligare en uppgift kan vara att hålla ihop flera kampanjer som pågår på samma gång. Om man både annonserar på nätet och postar ut brev är det klokt att någon sköter uppföljningen. Kan man mäta resultaten av sina marknadsinsatser är det ofta lättare att göra rätt saker i längden. När man hittat sina framgångsrika metoder är det bara att följa upp och sen gå ut och marknadsföra igen.